dinsdag 13 maart 2012

Maar wij hebben Ameland......

De Transalp, 8 dagen etappes rijden over de mooiste plekken die de Alpen te bieden hebben. Paden die na dit evenement niet meer door bikers bereden worden omdat ze gewoonweg niet op routes liggen. Dagelijks een lange Bikemarathon vergt de nodige voorbereiding. Als Nederlander, Fries zelfs, hebben we geen mogelijkheid om lange klimmen te trainen naast de deur, toch moet er getraind worden. Maar wij hebben Ameland.
Na de Wilgenweard 2 weken geleden, het NK crossduathlon in Almere een week later staat in het weekend van 10 en 11 maart MTB Ameland op de trainingskalender. Op zaterdag wordt sinds vorig jaar een proloog verreden. Zes kilometer explosief knallen in een race tegen de klok in de duinen ten noorden van Hollum (Persoonlijk verslag van Marco en Silvia).

Zondag is het de dag van de 90 kilometer toer voor ons. Deze afstand wordt van ons clubje gereden door Tsjeard, Samme, Henk, Jan, Transalp 2010 deelnemer Paco, Silvia en ik. Onze bedoeling is om de toer in redelijk tempo te rijden (Z3/Z4). Verdere deelnemers van AV Heerenveen zijn: Jos, Henk O, (30 km) en Elsbeth, Tineke, Wilma, Jan Land en Halbe (60 km) En de sportieve aanhang Sjanita, Foekelina, Fedde, Anna en Mart  rijden de 30 km.

De start is relaxed, geen Bikemarathon taferelen waar de renners gelijk al wat risico’s nemen om in de voorste gelederen te komen. Het is immers geen wedstrijd op Ameland. Toch geraken Silvia en ik snel voorin, tussen de geel/blauwe Amelanders. De 90 kilometer toer is een combinatie van een ronde van 60 kilometer die anderhalf keer wordt gereden. Wij rijden eerst de 30 kilometerlus. Mijn taak in deze tocht is duidelijk, waar we wind tegen hebben neem ik de kop. Silvia kan daar van mijn slipstream profiteren. We zien wel wie er mee kan en wil. Al snel rijden we los van de andere AV Heerenveners. We volgen een gedeelte Tri-Ambla route richting Hollum. Het duurt niet erg lang voor we erachter komen dat we behoorlijk te warm gekleed van huis zijn gegaan. Het is pure lente op het eiland. De verzorgingpost bij Boomhiemke passeren we vlot, na 20 kilometer hebben we geen behoefte aan een pauze. Kort na Hollum gaan we het strand op richting oosten, naar Nes. Met de wind in de rug is het prettig knallen over het harde strand. Ik maak tempo en Silvia geeft aan in duidelijke commando’s wanneer het te hard gaat. Niemand heeft er iets aan dat we elkaar de vernieling in rijden. Van het strand af het bos in. In Nes aangekomen hebben we er zo’n 30 kilometer opzitten. Tijd om de overtollige kleding te verwijderen. We durven het aan om in korte broek en zonder het long sleeve verder te gaan.
In Nes komen we de anderen tegen die dus nu zo’n 7 minuten achter ons zitten. We hebben wat tijd gebruikt tijdens stop om de kleding op te bergen in de sporthal. Nu is het wel een beetje fris dus het tempo voeren we wat op. Elke keer als we op een voor allebei goed ritme zitten check ik mijn hartslag om zo een beeld te krijgen wanneer ik in een, ook voor Silvia, een goed tempo rijd. Valt niet altijd mee maar als ik te enthousiast word klinkt een overtuigend “Ho” van achter en temper ik wat. Ook dit moet leren, maar naarmate de kilometers verstrijken gaat dit steeds beter. De pittige klim die ons bovenop de Oerd Blinkert brengt gaat voor ons beide erg goed. Voordeel is dat we geen afstappers voor ons hebben. Ah, een klimtraining, al is het een hele korte. Maar de stukken wind tegen gaan ons ook helpen in de Alpen.
Het stuk hierna hebben we niet veel aan onze SuperMoto’s, de strandbanden waar we voor hebben gekozen voor deze dag. Silvia glijdt al een keer gracieus naar de sompige Amelander bodem. Op het moment dat ik denk: Voorzichtig aan hier, stort ik als gevolg van geen grip ter aarde. Ik val niet erg vaak, maar deze ene keer boort het stuur van mijn Koga zich in mijn ribben op links. Ik voel dat het niet lekker zit maar kan gewoon door. Het stuk van 4 kilometer strand dat volgt richting westen is lastig. Wind tegen en enorm zacht zand doordat het strand recentelijk is opgespoten. Het stukje strand wat berijdbaar is is smal door de hoge waterstand en je zakt centimeters diep weg. Hier kan ik moeilijk wind breken omdat het zoeken is naar het juiste spoor. Vele bikers hebben hier problemen en sommige zijn genoodzaakt af te stappen. Anderen kiezen ervoor om door het water te fietsen omdat de ondergrond daar iets harder is. Silvia en ik doen dat niet. Het is een training en we zien er geen heil in om onze MTB’s de vernieling in te rijden in de zoute Noordzee en afstappen, dat woord hebben we geschrapt. Van het strand richting Nes door de duinen. Vanaf Nes is het nogmaals de 30 kilometer route zoals we hem vanochtend reden. Nu iets drukker. Het strand ligt er vanaf Hollum nog steeds perfect bij en op hoge snelheid koersen we richting Nes. Mijn ribben doen ondertussen behoorlijk pijn tijdens een hoestje en op stuiterende ondergronden. Diep inademen voel ik ook. Maar dat mag voor deze training de pret geenszins drukken. Zowel Silvia als ik rijden fluitend Nes binnen waar we warm worden onthaald bij de sporthal. De leegte die Silvia in de benen voelde na 80 kilometer in de Wilgenweard was op Ameland nergens te bekennen. Ik heb ook een erg goed gevoel overgehouden aan de 90 kilometer op Ameland, op de ribjes na voel ik me redelijk okselfris. Onze netto fietstijd bedraagt 4 uur en 45 minuten een tijd waar we ons beslist niet voor hoeven te schamen. Weekje herstel is wel gewenst nu. Het komende weekend ga ik een 29’er testen van Cycletrend. Lekker in het Drents Friese Wold. Kijken wie er aansluiten.
Onze dank gaat naar de donateurs die er nog steeds enthousiast voor zorgen dat het bedrag voor de onderzoeken voor betere behandelmethoden nog steeds stijgt. Daar zijn we erg blij mee. Tevens dank aan Anja Brouwer en Truus Kiewied voor de foto's.

Tot de volgende update…

Marco